Varaždinski antifašisti posjetili mjesta masovnih stradanja u Primorju

Svake godine članovi i simpatizeri Zajednice udruga antifašista (ZUABA) Varaždinske županije povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima posjete neko mjesto stradanja na tlu Republike Hrvatske.

Prošle godine bila je to Partizanska Drežnica u Gorskom kotaru, a ove godine Memorijalni centar Lipa.

U selu Lipa kod slovenske granice počinjen je 30. travnja 1944. jedan od najbrutalnijih zločina u Hrvatskoj – njemačke postrojbe okružile su tog nedjeljnog popodneva malo selo na riječkom krasu te potom upali u selo likvidirajući mještane koje bi zatekli.

Išli su od kuće do kuće i ubijali žene, starce i djecu, od ukupno 269 ubijenih preko 90 su bila djeca, najmlađa žrtva bila je stara samo 7 mjeseci.

Potom su selo opljačkali do temelja i spalili želeći zatrti tragove zločina.

Selo Lipa je uz češke Lidice postalo je sinonim bezumnog ratnog divljanja gdje su fašisti sravnili cijelo naselje s njegovim stanovnicima.

Na mjestu masovne grobnice žrtava masakra antifašisti su položili cvijeće i svijeće.

– Ne treba zaboraviti ni naša potkalnička sela, Veliki Poganac, Ribnjak, Dugu Rijeku koja su isto spaljena u nekoliko navrata od ustaških snaga, a stanovnici ubijani i masakrirani. Tu su čak četiri koncentracijska logora u varaždinskoj blizini – Danica, Lobor-grad, Gornja Rijeka te Lepoglava u kojoj se na isti dan 1945. dogodio pokolj posljednjih logoraša. O tragičnoj sudbini logoraša svjedoči Spomen-groblje koje je u sve lošijem stanju. Taj pakt Molotov – von Ribbentrop iz 1939. donio je samo ogromne nevolje europskom stanovništvu, najprije Poljska pa ostale države, Drugi svjetski rat zauvijek je promijenio povijest svijeta – rekao je Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije.

Poslije Lipe antifašisti su se uputili u Opatiju, u uzvratni posjet opatijskim kolegama. Kod Jame Ičići gdje su njemački nacisti 1945. pogubili 37 zatvorenika iz riječkog zatvora položeno je cvijeće.

Varaždinske antifašiste dočekao je Oleg Mandić, posljednji živući uznik strašnog Auschwitza i građanski aktivist koji je sve pozdravio i održao sat povijesti o tragičnim događajima u opatijskom kraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije