Vijesti / Društvo

Varaždinske mame: Djeca koja žive uz Šestu spadaju na Drugu, Treću, Četvrtu...!?

Varaždinske mame: Djeca koja žive uz Šestu spadaju na Drugu, Treću, Četvrtu...!?

Donosimo otvoreno pismo gradonačelniku Goranu Habušu iz pera jedne majke, u ime skupine roditelja nezadovoljnih načinom na koji su riješena tzv. upisna područja djece u prvi razred osnovne škole. Upit smo uputili i Gradu Varaždinu te očekujemo odgovor Grada ne probleme navedene u otvorenom pismu.

Poštovani!

Pišem Vam kao jedna od mnogih mama odnosno zabrinutih roditelja koji ove godine upisuju svoju djecu u osnovnu školu. Škole su počele slati pozivnice na testiranja i javilo se mnogo roditelja koji su jako neugodno iznenađeni upisnim područjem u koje spada njihovo dijete. Najčešće se radi o kvartovima oko VI. osnovne škole Varaždin. Tu su školu pohađala djeca iz okolnih ulica od njene izgradnje te je ta škola bila i sagrađena radi tih ulica.

Sada bi ta djeca, prema dobivenim pozivima za testiranje, trebala ići u III. osnovnu školu, u II. osnovnu školu, a u nekim slučajevima i IV. osnovnu školu i V. osnovnu školu.

Često se javlja situacija da bi dijete nadomak najbliže škole trebalo skrenuti i prohodati još 1,5 do 2 kilometara do sljedeće škole. Događa se i da dijete treba proći dvorište jedne škole kako bi nastavilo put i prošlo još jedan kilometar do škole u koju 'pripada'.

Napominjem da se tu radi o djeci koja imaju 6 ili 7 godina i kojima će najčešće ovo biti i prvi samostalni odlazak na ulicu, a također smo primijetili i da put do tih škola najčešće nije propisno uređen, tj. nema uređenih nogostupa i biciklističkih staza, pa djeca hodaju po cesti.

Roditelji su jako ljuti jer su kod kupnje kuće/stana birali kvartove prema blizini škole i sad dobivaju informaciju da u njima najbližoj školi nema mjesta za njihovo dijete. Nije nam jasno kako Grad dozvoljava takvu situaciju, a prije šest godina se radio popis stanovništva i već se dugo zna koliko djece stanuje na određenom području te se nije poduzelo ništa da se sagradi nova škola ili nadograde postojeće na način da zadovolje proširene kapacitete.

Nije nam jasan ni način na koji ste odredili upisna područja, jer ima mnogo nelogičnosti. Tako naprimjer dvije susjedne zgrade ne spadaju u isto područje, jedna zgrada spada na II. osnovnu školu, a druga zgrada na III. i VI. osnovnu školu. Prema tome, jedno dijete ima manje od jednog kilometra do škole, a drugo dijete više od dva kilometra.

Zašto se nitko nije ozbiljno pozabavio ovim problemom? Nama kao roditeljima ovo izgleda kao vrlo nekvalitetno odrađen posao, obavljen tek 'reda radi', ne uzimajući uopće u obzir prave potrebe i mogućnosti roditelja i djece.

Grad je već nekoliko puta dokazao da ne brine jednako o svoj svojoj djeci, počevši od razlika u cijeni gradskih i privatnih vrtića, jako skupoj Glazbenoj školi, sporom i često nedovoljnom uređivanju dječjih igrališta i slično. Grad bez djece nema budućnosti, i djeca bi uvijek trebala biti prioritet.

Molim Vas u svoje vlastito ime, te u ime roditelja koji također stoje iza ovog pisma, da nam odgovorite na ova pitanja:

- Zašto Grad, koji je raspolagao s podacima o situacijama u pojedinim upisnim područjima, nije poduzeo konkretne mjere da ih riješi (proširenje postojećih ili gradnja nove škole)?

- Da li će Grad organizirati prijevoz za djecu do udaljenijih škola?

- Da li će Grad urediti nogostupe i biciklističke staze do svih tih škola do početka nove školske godine, tako da školarci mogu na što sigurniji način i stići do njih?

Također, molimo Vaše očitovanje u što skorijem roku, kao i poduzimanje potrebnih mjera kako bi naša djeca do početka nove školske godine mogla na što sigurniji način doći do njima najbliže škole.

Jedna varaždinska mama (podaci poznati redakciji)

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!