FOTO: Vitezovi lukovima i strijelama dominirali Starim gradom

Varaždinski Stari grad se danas vratio u neka davna vremena. Od jutra se ispred dvorca održava streličarski turnir, srednjovjekovni sajam i predstavljanje života kakvim se živjelo u Srednjem vijeku.

Zajedno s glazbom autentičnoj tom razdoblju i dvorskom ludom koja je zabavljala okupljene, dvorac Starog grada bio je savršeno mjesto za održavanje ovog događanja. Brojni su Varaždinci danas obišli poprište zbivanja, a posebno zanimljivo je bilo djeci, od kojih su neka po prvi put mogla vidjeti vitezove i njihova oruđa i oružja.

Također, brojni turisti su se zadržavali na prostoru Starog grada i fotografirali vitezove koji su spremno objašnjavali prisutnima kako se nekad živjelo i baratalo oruđem autentičnim za to razdoblje. Najviše se turista i djece zadržavalo na štandovima, gdje su mogli kupiti lukove, strijele, zlatnike i brojne stvari koje su nekad bile sastavni dio života princeza i vitezova.

Zainteresirani su i sami mogli isprobati pucanje iz luka, dok su na livadi vitezovi održavali natjecanje u gađanju meta. Na natjecanju se sakupilo nekoliko desetaka ekipa koje su obučene u autentične odore savršeno baratale svojim srednjovjekovnim lukovima.

U pauzama između kvalifikacijskih krugova, vitezovi su zaklon od jakog sunca potražili u stolovima postavljenima u hladu, gdje su se okrijepili medovačom iz autentičnih drvenih krigli.

Prije samog otvorenja, povorka je obišla i usku jezgru grada, a tom prilikom su pokazali Varaždincima okupljenima na terasama kafića kako su se širile vijesti u srednjem vijeku i pozvali sve da navrate na Stari grad.

Ovaj tradicionalan događaj je odlično poprimljen od strane stanovnika grada, pa su tako i ove godine mladi i stari obišli Stari grad i na jedan dan se vratili u doba kraljeva, princezi, vitezova i kmetova.

U 18 sati će biti uprizorena bitka za Varaždin, koja će Varaždincima pokazati kako su izgledali ratovi mačevima i sjekirama.

> Kako je bilo na streličarskom turniru i na okolnim događanjima pogledajte u fotogaleriji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije