Vijesti / Društvo

PROMET

ROTORI OKO NAS Istražili smo što će se i kada graditi u narednom razdoblju

ROTORI OKO NAS Istražili smo što će se i kada graditi u narednom razdoblju
Varazdinski.hr

Prvi je na redu rotor kod Motičnjaka, radovi bi mogli započeti u listopadu. Evo i ostalih...

Još 27. svibnja bivši gradonačelnik Ivan Čehok otvorio je, kako je bilo rečeno, 'pripremne radove' na izgradnji kružnog toga kod Motičnjaka, odnosno na raskrižju Podravske ulice (državne ceste DC2) i Kućanske ulice. Ti 'pripremni radovi', kako se sada vidi, bili su zapravo tek najava projekta. Pravi radovi trebali bi početi tek u drugoj polovici listopada ove godine, doznajemo u Gradu Varaždinu i od Policijske uprave varaždinske.

Vezana vijest:

novi rotor Započeli radovi na rotoru kod Motičnjaka, Čehok najavio još dva u Hrašćici i Gojancu

- Izgradnja rotora na tome mjestu u ingerenciji je Hrvatskih cesta. Prema neslužbenim informacijama, trenutno je u završnoj fazi postupak dokazivanja pravnog interesa - kažu iz Grada.

Hrašćica, Gojanec, Turčin

Hrvatske ceste su u svibnju najavile izgradnju još dva rotora na državnim cestama oko Varaždina. Riječ je o rotoru na spojevima s obilaznicom u Gojancu i Hrašćici.

Kako doznajemo od Danijela Posavca, voditelja Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Hrvatske ceste već imaju spremnu dokumentaciju za još dva rotora na državnim cestama. Oba bi se gradila u Turčinu, na glavnoj cesti prema Zagrebu, tamo gdje su sada semaforizirana raskršća. Početak radova moguć je već ove godine.

Koprivnička - Međimurska

Vezana vijest:

rotor1185321 Pogledajte kako će izgledati 'turbo rotor' na križanju Međimurske i Koprivničke!

Pod ingerencijom Hrvatskih cesta je i veliko raskrižje Koprivničke i Međimurske ulice. Tamo se najavljivala izgradnja turbo-rotora s više traka. 

- Mi predlažemo da se tamo napravi veliki rotor i odmah malo dalje, kod Spara, jedan manji. Hrvatske ceste još rade studije i istraživanja hoće li to biti zadovoljavajuće rješenje. Tamo je sada manje nesreća nego prije, ali ima ih i tako će biti dokle god je tamo semafor - kaže Posavec.

Gospodarska - Zagrebačka

Na čekanju je i rotor na križanju Gospodarske i Zagrebačke ulice, podno nadvožnjaka. Prijedlog bivše gradske vlasti bio je prijaviti tu lokaciju na Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa, no zapelo je u čekanju da se donese novi plan, za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Vezana vijest:

Nadvožnjak Gospodarska ulica KRAJ PROMETNIM GUŽVAMA NADVOŽNJAK OTVOREN! Promet opet teče normalno, a uskoro nas čeka i rotor: 'Planiramo ga izgraditi do kraja godine'

Kako sada stvari stoje, javni poziv za 2021. godinu trebao bi ići krajem ove godine, a onda za 2022. odmah početkom iduće godine.

Hrženica, Oštrice, Svibovec Podravski

Osim toga, Županijska uprava za ceste planira izgradnju rotora u Hrženici, Oštricama te u Svibovcu Podravskom.

Četiri Bosiljeva rotora

U svome predizbornom programu novi varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u svome mandatu obećao je izgradnju rotora na raskrižju Vrazove i Hallerove ulice, na raskrižju Anine i Prešernove ulice te još nekoliko rotora u Optujskoj ulici. Tamo bi se kružni prometni tokovi trebali izgraditi kod zgrade tvrtke Hidroing i kod trgovačkog centra Supernova. Evo što o perspektivi realizacije ta četiri projekta u ovome trenutku kažu u Gradu.

- Grad Varaždin za izgradnju rotora na raskrižju Anine i Prešernove ulice, zatim Vrazove i Hallerove ulice te kod tvrtke Hidroing u Optujskoj ulici u svojim programima za 2021. godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu nema predviđene nikakve aktivnosti niti ima osigurana sredstva u gradskom proračunu. Vezano uz rotor kod trgovačkog centra Supernova, izrada projektne dokumentacije i početak izgradnje odnosno izvođenje dijela radova planiran je za 2023. godinu, a nastojat će se realizirati uz sufinanciranje Ministarstva unutarnjih poslova.

Kučanska rampa

Jedan vječiti projekt koji je ovih dana i političko pitanje je rješavanje prometnog problema kod kučanske rampe. Bosilj je upozorio na neke manjkavosti projekta koje je ostavila bivša vlast, dok Ivan Čehok tvrdi da nova vlast minira taj projekt samo zbog 'političke zavisti'.

Vezana vijest:

Božo Soldo, Ivan Čehok VJEČITI PROJEKT KUČANSKA RAMPA 'Sav naš trud baca se u vodu radi političke zavisti'

- Budući da postoje određene rezerve struke oko održivosti takvog rješenja, trenutno je u tijeku analiza idejnog projekta temeljem kojeg je dobivena lokacijska dozvola, a kojom će se utvrditi da li je takvo rješenje izvedivo i financijski održivo te, ako nije, može li se barem iskoristiti lokacijska dozvola i u glavnom projektu doraditi do funkcionalnosti koja nam je potrebna. U oba slučaja raspisuje se javna nabava za izradu glavnog projekta - najavljuju prve korake iz Grada.

Sajmišna tek 2023.

Još jedan projekt koji je započet u vrijeme bivše vlasti je probijanje Sajmišne ulice u Biškupcu i njezino spajanje sa Zagrebačkom. Tamo započeti radovi stoje je Grad, doznajemo, posjeduje tek idejni projekt i lokacijsku dozvolu 

- Izrada projektne dokumentacije te ishođenje potrebnih dozvola planirano je za 2021. godinu, a sam početak izgradnje, odnosno izvođenje dijela radova predviđen je za 2023. godinu. Preduvjet je rješavanje vlasničkih odnosa, što do sada nije učinjeno u potpunosti, stoga se planirani rokovi najvjerojatnije neće moći poštivati - službeni je odgovor iz Grada Varaždina.

Spoj s Hallerovom i Harambašićevom

Još jedan projekt koji je obećao Bosilj odnosi se na Optujske ulice s Hallerovom i Harambašićevom ulicom.

- Spajanje Optujske ulice s Hallerovom ulicom, uz rekonstrukciju postojećeg raskrižja, odnosno izgradnja nove ulice, u projekcijama gradskih programa planirana je za 2023. godinu. U planu je tada izraditi projektnu dokumentaciju i započeti izgradnju.

Proširenje istočne obilaznice

Naposljetku, u kampanji je Bosilj najavljivao pokretanje inicijative za proširenje istočne gradske obilaznice na potezu od Židovskog groblja do Bauhausa. O terminskim planovima za taj projekt sad iz Grada kažu samo:

- Istočna obilaznica je državna cesta pa je njeno proširenje od Židovskog groblja do Bauhausa u ingerenciji Hrvatskih cesta.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.