SVJETSKI DAN ZDRAVLJA ‘Do 2020. depresija će biti na drugom mjestu oboljevanja’

Danas je u Županijskoj palači predstavljen program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 2017. te Međunarodni SPACHO projekt.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2017. održat će se 7. travnja pod motom ‘Pričajmo o depresiji’, a cilj mu je bolje informiranje javnosti i građana o depresiji, njenim uzrocima i mogućim posljedicama, te mogućnostima prevencije i liječenja.

Konferenciji su prisustvovali ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Krunoslav Kovačić, dr.med.vet., njegova zamjenica mr. Irena Stipešević-Rakamarić, dr.med. spec. javnog zdravstva, Mateja Grizelj dr.med., Iva Glavina, dr.med., te zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

– Smatra se da će do 2020. godine depresija biti na drugom mjestu po učestalosti oboljevanja nakon kardiovaskularnih bolesti na razini cijelog svijeta ta tako i na razini cijele Hrvatske. Dva puta više žena nego muškaraca obolijevat će od depresije, pogotovo u području Sjeverozapadne Hrvatske gdje je učestalost same depresije puno veća nego u južnim krajevima – rekla je Iva Glavina, dr. med.

Održat će se i skup, a teme se biti vezane uz depresiju kod djece i adolescenata pa sve do depresije kod odraslih.

– Stigma depresija je veliki problem kako na razini cijele Hrvatske, tako i u području naše županije pogotovo u nerazvijenim, zabačenim krajevima u kojima je još uvijek sramota pričati o psihički oboljelim osobama, depresiji i općenito o psihijatriji – dodala je Glavina.

Zavod za javno zdravstvo je u 2016. godini krenuo u realizaciju međunarodnog SPAHCO (Jači roditelji – zdravije zajednice) projekta, koji je usmjeren na razvoj inovativnih ICT alata i metodologije za edukatore kojima bi se vršila edukacija roditelja, pružajući im vještine roditeljstva, čineći ih svjesnima važnosti zdravijeg stila života i nudeći im aktivnosti i alate za postizanje tih ciljeva.

Partneri ovog projekta dolaze iz 7 različitih zemalja, a planirani datum završetka projekta je 31. kolovoz 2018. godine.

– Radi se o projektu koji je usmjeren na jačanje kapaciteta roditelja za zdravstveni odgoj djece, odnosi se na djecu od 0 do 18 godina i na edukatore, odgajatelje, profesore, sve one koji imaju ulogu u odgoju radu s djecom – rekla je mr. Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med.

Tema za međunarodni sastanak koji će se održati u gradu Ceutí od 24. do 25. listopada je ‘Zdrave zajednice’.

– Cilj nam je okupiti partnere iz škola, vrtića i bilo koje pravne osobe koje rade s djecom i žele predstaviti primjer dobre prakse. Kao konačni rezultat projekta trebala bi nastati dva proizvoda – aplikacija za prosvjećivanje i online igra u kojoj bi roditelji igrajući se sa svojom djecom promovirali zdravlje i zdrave životne navike.

Zavod za javno zdravstvo predstavit će i akciju ‘Hodanjem do zdravlja’, projekt ‘Roditeljski nadzor u zaštiti mentalnog zdravlja i ovisnosti’ koji se provodi u suradnju s PU varaždinskom te projekt ‘Maleni i zdravi’.

– Što se tiče mentalnih poremećaja, i dalje pratimo trendove na svjetskoj i europskoj razini, a to je porast mentalnih poremećaja općenito i to je vidljivo u statističkim pokazateljima, isto tako i porast depresije. Taj će poremećaj uskoro biti na prvom mjestu kod žena, a na drugom mjestu kod muškaraca.

Dodaje kako je važna primarna zdravstvena zaštita, a jednostavnom intervencijom – farmakoterapijom, dakle antidepresivima koji su danas već sigurni lijekovi može se rano intervenirati.

– Osim toga postoje populacijske intervencije, tipa zaštita starijih osoba, tjelovježbom i aktivnostima koje se organiziraju za njih može se prevenirati depresija – nagasila je Stipešević-Rakamarić.

Hrvatska je učinila iskorak, kaže Stipešević-Rakamarić, unatrag deset godina u svim županijama oformljeni su Timovi za zaštitu mentalnog zdravlja. U našoj županiji postoje dva Tima koji bi trebali raditi preventivni i savjetovališni rad s pacijentima.

– U 2016. godini višak novčanih sredstava iznosio je 540 tisuća kuna. Glavnina tog viška će se rasporediti u razvoj svih djelatnosti u Zavodu za javno zdravstvo. Naglasak je ove godine stavljen na nabavku aparata za zdravstvenu ekologiju, a imamo akreditiranih pedeset metoda za realizaciju laboratorija – rekao je Krunoslav Kovačić, dr.med.vet.

Planiraju se i europski projekti, a u izradi su već dva projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije