‘Tanka je granica između uživanja u alkoholu i ovisnosti’

– Osam godina sam apstinent, pio sam do pet litara vina dnevno da bih mogao funkcionirati, ali je tijelo govorilo dosta, trebam pomoć! Pojavili su se i zdravstveni problemi, ali sam na sreću, poslušao tijelo i potražio pomoć – započeo je svoju priču Đuro Kobal, predsjednik novoosnovane Udruge apstinenata Varaždinske županije ‘Hrabrost’, koji se i sam godinama borio s tom ovisnosti.

– Udruga Hrabrost osnovana je 27. lipnja ove godine, a nastala je odlaskom nekih članova iz višegodišnje Udruge zdravog življenja. Uz pomoć Varaždinske županije i dožupana Kišića osnovali smo Hrabrost čiji je cilj nastavak liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije alkoholičara i njihovih obitelji.

Kobal ističe kako ovisnost o alkoholu pogađa sve članove, tako da se često kaže kako je jedan pijanac, a drugi su alkoholičari jer žive pod drugačijim uvjetima kad netko u obitelji ima problema s alkoholom.

– Trenutno je oko 20 članova apstinenata, a punopravni su članovi udruge i oni koji nam pružaju potporu – supružnici, obitelj i druga potpora, tako da nas trenutno ima 37. Više je muškaraca, ali članovi su i žene, čak i bračni parovi.

Najrasprostranjenija je ovisnost o alkoholu, tako da su članovi udruge Hrabrost povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti ovim informativnim štandom postavljenim danas, 26. studenog, na Franjevačkom trgu, odlučili informirati i senzibilizirati okolinu o problemu alkoholne ovisnosti.

– Javno smo se odlučili prikazati ljudima kako bi vidjeli da postoji mogućnost izlječenja, ali to si tako dugo dok ne posegneš za čašicom jer svaka nova vodi u ovisnost. Nažalost, alkohol je sveprisutan od rođenja do smrti, ovdje vlada ‘kultura pijenja’, a mi smo iz toga izašli. Nit između uživanja u alkoholu i ovisnosti je vrlo tanka, lako pukne i pretvori se u ovo drugo.

U prilog tome govori i statistika.

– U Hrvatskoj otprilike 300 tisuća ljudi ima problema s alkoholom, a od toga se vrlo mali broj liječi, svega 7 do 8 tisuća. Mnogi ni ne znaju da imaju problem. Osobe nakon što završe bolnički tretman trebale bi ući u klubove liječenih alkoholičara, kako bi nastavili s apstinencijom, što je ujedno i cilj ove udruge. Takvih bi udruga trebalo biti što više, s obzirom da je u našoj županiji riječ o brojci od 8 tisuća liječenih alkoholičara – istaknuo je Vjeran Marić, terapeut udruge.

Članovi udruge se se svakog četvrtka u 17.30 okupljaju u prostorijama Prvog mjesnog odbora u ulici Alojzija Stepinca 1, a kako ističe predsjednik, svi su dobrodošli.

– Sada okupljeni članovi napominju da im je najvažnija stvar sačuvati kolektivnu apstinenciju te skinuti stigmu liječenog alkoholičara. Razvijamo princip samopomoći i uzajamne pomoći članova i njihovih obitelji u cilju što duže apstinencije, provođenje što šire stalne edukacije svih članova i njihovih obitelji te pronalazimo način za što uspješniju pomoć. Bez organizirane apstitencije teško bih to održavao jer ukoliko ostaneš u istoj sredini jako je teško, naše je društvo vrlo zlobno. Radimo na duhovnom području, pa smo tako imali hodočašće u Mariju Bistricu, druženje s djecom i obitelji na kestenijadi, a pred nama je još mnogo aktivnosti.

Čini se kako su Varaždinci njihovo predstavljanje prepoznali jer, prema riječima Kobala, u roku sat vremena više od 200 promotivnih materijala je podijeljeno, a posjećenost je vrlo velika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije