‘Od ideje do projekta’: Ludbrežani učili o politikama Europske unije

Održana je šesta po redu radionica u okvirima edukacije ‘Od ideje do projekta’, koja se održava svaki utorak i četvrtak u prostorima Međugeneracijskog centra Ludbreg u organizaciji Grada Ludbrega i Udruge umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg.

Edukacija je zamišljena kao provedba šest ciklusa, kroz koje će polaznici naučiti kako čitati natječajnu dokumentaciju, kako odraditi početne analize za pripremu projektnog prijedloga, odnosno od kojih stavaka i alata se sastoji projektni ciklus i koji koraci se moraju poduzeti da bi se od kvalitetne ideje izradio još kvalitetniji projektni prijedlog.

Do sad su se polaznici upoznali sa politikama Europske unije, strateškim programiranjem i planiranjem, sastavnim dijelovima natječajne dokumentacije te početnim alatima projektnog planiranja, odnosno fazama identifikacije i formulacije projektnog prijedloga.

Predavač, Petra Međimurec, u uvodnom djelu edukacije fokusirala se na upoznavanje polaznika o politikama Europske Unije, o metodikama strateškog programiranja od nadnacionalne do nacionalne razine, o strateškim dokumentima, o fondovima Europske unije i na upoznavanje polaznika sa natječajnom dokumentacijom različitih Javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava.

Rješavanje loklanih projekta

U drugom dijelu edukacije polaznici će se upoznati sa svim fazama projektnog ciklusa, fazama identifikacije, formulacije, financiranja, provedbe i evaluacije te će početi pripremati vlastiti projektni prijedlog, kojeg će kasnije moći prijaviti na adekvatan Javni poziv od strane različitih resornih tijela.

Edukacija ‘Od ideje do projekta’ je samo jedna od metodika koja će se koristiti za jačanje kapaciteta udruga, pojedinaca i ostalih zainteresiranih, jer je intencija uključenih da se čim više predstavnika civilnog sektora Grada Ludbrega i ostalih zainteresiranih dionika administrativno i tehnički ojača, kako bi bili još bolji u apsorpciji bespovratnih sredstava i rješavanju lokalnih problema.

– Sudjelovanjem na edukaciji, učenjem kako pisati i provesti projekte sudionici povećavaju svoje šanse da vlastite projekte financiranju – kroz bespovratna sredstva, tako da ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se priključe, bez obzira na to što se edukacija provodi već nekoliko tjedana. Svi su dobrodošli – rekla je Petra Međimurec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije