Brojke Špancirfesta: ‘Treba odustati od naplaćivanja ulaznica na koncertima’

Vijeće Nadzornog odbora Turističke zajednice Grada Varaždina održano je jučer, 17. studenog, a na njemu se raspravljalo o posljednjem Špancirfestu, točnije, o brojkama.

– Služebene brojke govore da je ove godine na Špancirfestu ostvaren manjak od 776 tisuća kuna, dakle, to je razlika između prihoda i rashoda. Nije točno kako je ovo prva godina poslovanja s minusom. Naime, unatrag pet godina, Špancirfest je samo jedne bio u plusu. Problem je što Špancirfest svake godine želi biti bolji, što naravno, košta, tako da se prihodi, ali i rashodi iz godine u godinu povećavaju. Treba osmisliti novi koncept koji ne bi generirao gubitke, naročito što se glazbenog dijela tiče – istaknula je Jelena Toth, direktorica TZ-a Grada Varaždina i dodala kako će godinu završiti s manjkom od 420 tisuća kuna.

Problem je komentirao i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

– Špancirfest se financira iz dva izvora. Jedan je direktna potpora u novcima, a drugi su prihodi od najma terasa koji idu Turističkoj zajednici, a ne Gradu. Problem Špancirfesta nije način financiranja, već bina na Starom gradu koja nekoliko godina generira gubitke. Ove godine nije prodan dovoljan broj ulaznica. Prošle godine imali smo privatnog partnera koji je također poslovao s gubitkom od 300 tisuća kuna – istaknuo je gradonačelnik i dodao.

– Raspravljali smo jučer kako se s tim konceptom naplaćivanja ulaznica na velikoj bini treba odustati te da se ostane na Bedekovićki, koja je pokazala kako uvijek može napuniti prostor, ali i ove manje pozornice koje su ove godine dobro prihvaćene. Špancirfest ide u dobrom smjeru, jedini generator gubitka je velika bina. Tako je primjerice bilo predviđeno kako će se za Manu Chao prodati deset tisuća ulaznica, a kod nas je prodano 5900 ulaznica. Problem smo uočili, na nama je da ispravimo.

Direktorica Toth pohvalila je rad Turističke zajednice te dodala kako se od planiranih projekata neće odustati.

– Ipak, nećemo odustati od projekata koje smo imali u planu, tako da ovaj minus nećemo pokrivati nauštrb drugih. Do kraja godine ćemo u sklopu projekta Umjetnost na ulici postaviti instalaciju klipić-mašinu, a radimo i na projektu postavljanja novog meeting-pointa kod Turističke zajednice jer onaj koji je bio na Korzu više nije funkcionalan, krećemo i s aplikacijama za mobilne telefone. Osim toga Turistička zajednica godinu završava s dva projekta, koje ukoliko dobijemo, biti će najveći koje je TZ dobio putem europskih fondova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije