Vijesti / Gospodarstvo

AUTOCESTE

Cestovni prijevoznici odgovorili na Čačićeve tvrdnje da 'kamionski lobi' ima povlaštene tarife

Cestovni prijevoznici odgovorili na Čačićeve tvrdnje da 'kamionski lobi' ima povlaštene tarife
Ivica Galović / PIXSELL

Čačić je rekao da kamioni imaju povlaštenu tarifu za promet autocestama, Dragutin Kranjčec odgovara da to nije točno.

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika reagirala je na izjave Radimira Čačića o povlaštenim tarifama za promet kamiona hrvatskim autocestama. Bivši župan i nekadašnji ministar gospodarstva u razgovoru za Varaždinski.hr ustvrdio je da bi cijene za građane odnosno za automobilski prijevoz mogle biti dvostruko niže kad bi se tarife za kamionski promet izjednačile s onima na europskoj razini. Čačić je rekao da su europske tarife za kamione do dva i pol puta veće nego u Hrvatskoj. Rekao je da problem leži u kamionskom lobiju, s kojim nijedan ministar prometa dosad nije imao snage ući u subob. Više o Čačićevim izjavama pročitajte ovdje

Vezana vijest:

Radimir Čačić TARIFE SU BITNE, A NE TEHNOLOGIJA Čačić o cestarinama: 'Suština problema krije se u kamionskom lobiju!'

Danas je pristiglo priopćenje Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, koje potpisuju Dragutin Kranjčec i Branko Trstenjački, predsjednik i dopredsjednik te udruge. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika oštro osuđuje populističke izjave nekadašnjeg ministra gospodarstva Radimira Čačića, koji je hrvatske cestovne prijevoznike prozvao kamionskim lobijem i optužio za premali udio u prihodima s osnova plaćenih cestarina. Iznimno je znakovito da ovakve optužbe uoči očiglednog početka predizbornih kampanja daje upravo bivši ministar gospodarstva, koji je još uvijek aktivan u političkim krugovima, pa je stoga zasigurno upoznat s nekonkurentskim položajem hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Spomenuti je zasigurno upoznat i s naknadom za ceste koju plaćaju cestovni prijevoznici prilikom registracije i tehničkog pregleda vozila, i to za vučno vozilo ali i poluprikolicu (što je poseban apsurd, jer poluprikolica bez vučnog vozila nema nikakvu funkciju, a što je sasvim jasno primjerice našim susjedima Slovencima). Osim toga, zahvaljujući modelu upravo g. Čačića i mi prijevoznici plaćamo cestarinu i kroz cijenu goriva.

Dakle, cestovni prijevoznici sasvim solidno plate svoju vožnju po hrvatskim autocestama s tri osnove – kroz naknadu prilikom registracije, kroz gorivo i kroz samu cestarinu. Za problem stranih kamiona koji izbjegavaju autoceste zbog nedovoljne kontrole tranzitnih pravaca nismo mi odgovorni.

Dok druge europske države sufinanciraju troškove svojih prijevoznika i pomažu im prebroditi ekonomsku krizu, naš nekadašnji ministar pokušava svaliti teret svojih krivih političkih poteza na leđa nas prijevoznika.

Upravo su naši prijevoznici opterećeni nerazmjernim troškovima u odnosu na zemlje okruženja, ali se unatoč tome pošteno bore za opstanak na tržištu i doprinose bruto društvenom proizvodu ove zemlje. Na žalost isto se ne može reći za propale poduzetničke pokušaje bivšeg ministra - stoji u priopćenju Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.