FOTO Prodajemo domaće proizvode, ali teško je protiv trgovačkih centara!

Nema ništa čudno u prepunom varaždinskom placu u jutarnjim, subotnjim satima, no danas je gužva ipak bila nešto veća. Uz stalne kupce koje je tamo nanijela želja za kupovinom zdrave i svježe hrane, na placu su, zbog svečane podjele certifikata domaćim proizvođačima, na plac došli i neki nacionalni i lokalni politički dužnosnici. Ni zabavni program nije izostao.

Jedanaesta je to godina da se certifikati dodjeljuju domaćim proizvođačima čiji su proizvodi van svake sumnje domaće proizvodnje, a prodaju se na placu.

Podijeljeno je 70 certifikata, a svi dobitnici narednih će godinu dana u očima kupaca biti izvor uistinu domaćih proizvoda.

– Kupci prepoznaju da prodajemo svoj domaći proizvod, da naša roba ide ravno iz vrta i polja na tržnicu. Certificirana sam od samih početaka, znači već 11 godina. Stvatrno smo zadovoljni zbog certifikata jer nas kupci na taj način stvarno prepoznaju kao kvalitetne, domaće proizvođače – kazala nam je Sanja Pavlović, jedna od veteranki certificiranja.

No nekima je ovo tek prvo certificiranje, ali ne kriju kako od tog statusnog simbola očekuju pozitivne stvari.

– Zadovoljna sam jer priznaju naš proizvod, ali ima jako puno nelojane konkurencije. Sad nas je 70 certificiranih, a ima oko 150 prodavača na tržnici. Meni je to prva godina kako sam dobila certifikat i nadam se da će kupci to prepoznati. Na tržnici već prodajem preko 40 godina. Nažalost, sve se manje se prodaje, veliki centri su najveći problem jer prodaju jeftino robu koja nije domaća – istaknula je Antonija Zagorec.

Zadovoljstvo projektom nije krio ni Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice.

– Varaždinska tržnica svih 11 godina provodi program certificiranja seljačke tržnice. Cilj je da kupcima pokažemo da na tržnici kupuju uistinu domaće. Kod kupaca fali povjerenje u to da kupuju domaće i cilj je da na ovaj način vratimo povjerenje kupaca. Veseli me što je sve više mladih kupaca. Stvari koje su jučer bile na polju danas se mogu kupiti na našoj tržnici – rekao je Ciglar.

Važnost projekta certificiranja potvrdio je i dolazak Tugomir Majdak, zamjenika ministra poljoprivrede Davora Romića.

– Ministarstvo će poduprijeti to da se ovaj projekt proširi i na ostale gradove. Bitno je da stvari dolaze direktno s polja na tržnicu, ovo je pravo povezivanje ruralnog i urbanog – kazao je Majdak.

Za dobru atmosferu pobrinuo se tamburaški sastav Špancir, a podjelu certifikata popratili su i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet, predsjednik uprave Razvojne agencije Sjever DAN dr.sc. Miljenko Ernoić, a program je vodio Krunoslav Čolo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije