ZBOG JEDNOG SASTOJKA

Istraživanje pokazalo: Ljudi koji jedu čili papričice manje umiru od bolesti srca i od raka

Istraživanje je uspoređivalo one koji jedu čili papričicu s onima koji rijetko ili nikad ne jedu začinjenu hranu: prva skupina ima za 26 posto manji rizik smrti od srčanih bolesti...

Prijašnja su istraživanja već pokazala da ljute čili
papričice imaju protuupalni, antioksidativni
i antikancerogeni učinak zbog kapsaicina, kemijskog
spoja u papričici koji joj daje ljutinu.

Sada je objavljeno i novo istraživanje koje je pokazalo da
ljudi koji jedu čili papričice manje umiru od bolesti
srca i od raka. U njemu se analiziralo više od 4729 studija
iz pet vodećih svjetskih zdravstvenih baza podataka, a provodilo
se u SAD-u, Italiji, Kini i Iranu.

Cilj je bio usporediti one koji jedu čili papričicu s onima
koji rijetko ili nikad ne jedu začinjenu hranu, a rezultati su
pokazali da prva skupina ima za 26 posto manji rizik za
smrt od srčanih bolesti i za 23 posto manji rizik
za smrti od karcinoma.

Kardiolog s Instituta za srce klinike
Cleveland i vodeći autor studije
dr. Bo Xu objasnio je da se takvi
rezultati vjerojatno mogu zahvaliti spomenutom sastojku iz
papričice, kapsaicinu. Ipak, dodaje, ova studija nije tražila
razloge zdravijeg života, već je samo pokušala pronaći
vezu između čili papričice i zdravlja, odnosno uloga
hrane u zdravlju srca. F

– Mediteranska se prehrana npr. promovira kao prehrana
za zdravlje kardiovaskularnog sustava, pa me
interesiralo je li neki određeni sastojak u hrani
posebno koristan – rekao je dr. Xu za
Yahoo
.

Iz Mayo klinike se slažu o ulozi kapsaicina iz papričice, te
napominju da sastojak osim zdravlju srca pomaže
i jačanju imunološkog sustava, zbog čega se već neko vrijeme
koristi i u mastima protiv bolova u zglobovima.

– Jedenja ljute čili papričice sigurno utječe na
imunološke stanice koje pokreću aterosklerozu i srčani
udar – rekla je kardiologinja iz Mayo klinike dr. DeLisa
Fairweather
, no ističe i kako nije sigurno o kojim
se količinama, ni o kojoj točno vrsti čili paprike
radi jer su ispitanici konzumirali različite
vrste. 

– Za odgovor na pitanja koja je vrsta najbolja, kolike
količine i učestalost, potrebno je nasumično kontrolno
ispitivanje – dodaje dr. Fairweather, a za sad nije
jasno je li bolje zdravlje utjecaj samo papričice ili
pak učinak sveukupne prehrane.

Ipak, čili papričica ima i neke ranije dokazane dobre strane
a to su činjenica da uzrokuje osjećaj sitosti
i poboljšava rad metabolizma..

– Nikad ne treba podcijeniti ulogu pojedinih namirnica i prehrane
općenito u zdravlju cijelog organizma – zaključio je dr. Xu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije