U Novom Marofu otvorenjem izložbe tapiserija započeli 3. Rabuzinovi dani

U petak, 23. ožujka, otvorenjem izložbe tapiserija započeli su 3. Rabuzinovi dani u Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’ Novi Marof.

– Glavne zvijezde ovogodišnjih 3.Rabuzinovih dana koji će se održati od 23. ožujka do 23. travnja su tapiserije, rađene prema motivima slika Ivana Rabuzina. Dio njih nastao je osamdesetih godina dvadesetog stoljeća u poznatoj francuskoj radionici La Lisse d’Aubusson, tehnikom ručnog tkanja, dok je dio njih izrađen tafting tehnikom u Tvornici Zivtex u Zaboku – današnja Regeneracija.Najpoznatiji rad Ivana Rabuzina ove vrste, zasigurno je svečani kazališni zastor Kazališta Takarazuka u Tokiu te tapiserija u velikoj predavaonici Muzeja moderne umjetnosti Saitama u Urawi.

Prisutnost Rabuzinovih djela u muzejima, galerijama i raznim drugim kulturnim institucijama širom svijeta, obavezuje nas, da u njegovom novomarofskom kraju, stalno podsjećamo na vrijednost koju ovo ime nosi.Iz tog su razloga 3. Rabuzinovi dani, nakon porculana, kojeg je Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu porculana Rosenthall, i akvarela, posvećeni rijetko viđenim i izloženim tapiserijama – stoji u najavi.

U sklopu ovogodišnjih 3. Rabuzinovih dana, uz izložbu, moći će se razgledati kuća Ivana Rabuzina u Ključu u ponedjeljak, 9. travnja, u 17.00 sati isključivo uz najavu u Turističkoj zajednici Grada Novog Marofa, budući da je broj posjetitelja ograničen.

Tijekom mjesec dana trajanja 3. Rabuzinovih dana, zainteresirani mogu prisustvovati i raznim likovnim radionicama, radionici izrade tapiserija, projekciji filma Ključ sreće te stručnom predavanju o ovom, svjetski poznatom slikaru naive.

Organizatori ove manifestacije su Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Rabuzinovom obitelji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije