FOTO Damir Karakaš spisateljsku karijeru okrunio romanom ‘Sjećanje šume’

U utorak, 29. svibnja, u Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Metel Ožegović’ gostovao je poznati hrvatski pisac Damir Karakaš.

Proslavio se bespoštednim prikazima života u Lici, a svoju je spisateljsku karijeru okrunio posljednjim romanom ‘Sjećanje šume’ za koji je dobio nagrade Petar Kočić i najizdašniju domaću nagradu za knjigu ‘Fric’.

Meša Selimović rekao je da bi svaki pisac trebao imati pedeset godina i tek onda napisati sve svoje knjige, meni su te godine bile potrebne da napišem ovu knjigu. Sjećanje šume je knjiga o djetinjstvu, koje je jako bitan period za svaku osobu. Nama piscima je jako teško pisati o tome jer tu postoji opasnost od naknadne pameti i jako je teško ulaziti u taj svijet dječje metafizike i naći balans. Knjiga se napočetku čini jednostavna, ali je dosta teško o tome pisati – rekao je Karakaš.

U knjizi obrađuje nekoliko tema, a jedna od glavnih, je uspoređivanje kapitalizma i života u primitivnoj sredini. Karakaš se u svojem izlaganju kratko dotaknuo i današnjeg novinarstva.

– Radio sam četiri godine kao novinar Crne kronike u Večernjem listu, ali to je bilo neko drugo vrijeme. Tada je u medijima bila velika ozbiljnost, današnje novine nisu takve. Mi smo za Crnu kroniku dobili nagradu Hrvatskog novinarskog društva. Današnja crna kronika više ide na senzaciju – istaknuo je Karakaš.

Disciplinu što se tiče pisanja stekao je, kako kaže upravo u novinarstvu.

– Novinarstvo me dosta naučilo što se tiče pisanja, pisanje je jako težak posao, treba naći načina kako smisleno kanalizirati te svoje misli i emocije na papir. Novinarstvom se ne bavim već 10 ili 15 godina, to me više ne zanima, zanima me samo literatura – napomenuo je Karakaš.

Karakaš je još kao novinar Večernjeg lista osjetio da mora otići te se preselio u Bordeaux, gdje je živio godinu dana, nakon čega seli u Pariz i tamo ostaje 6 godina te se vraća u Hrvatsku raditi na snimanju filma.

Naime, prema njegovoj knjizi Kino Lika poznati hrvatski redatelj Dalibor Maranić snimio je istoimeni film, koji je pokupio brojne nagrade.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije