VANIMA za 30. rođendan predstavila monografiju uz filmove i priče o počecima

Srijeda u Muzeju, 23. studenoga, u palači Herzer bila je posvećena 30. godišnjici djelovanja Filmsko-kreativnog studija VANIMA koja je ovom prigodom predstavila monografiju objavljenju u nakladi Hrvatskoga filmskog saveza.

Na predstavljanju same monografije posjetitelji su imali prilike pogledati animirane filmove iz nekih davnijih vremena, ali i one novijeg datuma te čuti nešto o povijesti, djelovanju i radu Vanime u razgovoru koji je poveo Hrvoje Selec, sadašnji tajnik udruge s osnivačima Dubravkom Kalinić-Lebinec i Srećkom Lebincem.

Vanima je započela s radom 1986. godine na varaždinskoj II. osnovnoj školii od samih početaka omogućavala je zainteresiranoj djeci iz Varaždina i Varaždinske županije kontinuirano bavljenje animiranim filmom.

Usporedili su rad na animiranom filmu nekada i danas. Kažu kako je nekada problem bila – kamera, koju su morali posuđivati, dok danas svako dijete ima mobitel, koji ima kameru i to im puno olakšava proces. Ispričali su kako su se nekada crtali i likovi i pozadine.

Osim toga, kažu, štedilo se na filmskoj traci, a film se razvijao u Austriji. Danas djeca ne trebaju štedjeti na materijalu i imaju pravo na veći broj pogrešaka.

Hrvoje je o samoj monografiji popričao i s predsjednicom Hrvatskog filmskog saveza, Verom Robić-Škaricom te voditeljicom izdavačke djelatnosti Dianom Nenadić, koja je ujedno i filmska kritičarka. Naglasile su kako je danas, ako nešto nije zabilježeno ili sačuvano, jednako kao da i ne postoji.

Posjetiteljima se obratila i organizacijska direktorica ‘Animafesta’- Svjetskog festivala animiranog filma, Margit Buba Antauer. Animafest je osnovan 1972. godine i drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji.

Hrvoje je također poveo razgovor i s nekadašnjim članicama Vanime spisateljicom Ivom Tkalec i Melitom Kukec, koja je danas diplomirana modna dizajnerica. Ispričale su o svojim počecima, kako im je bilo raditi i što su sve naučile.

Složile su se kako je nekada bilo bolje, kada nije bilo mobitela, no sigurne su kako je i danas uz sav napredak tehnologije također kreativno, veselo i zabavno.

Inače, Od 2005. godine VANIMU je počeo voditi Hrvoje Selec, a od 2008. godine priključila mu se Sandra Malenica. Timu VANIME priključio se i Velimir Rogina, 2014. godine.

Od 2005. godine pod okriljem Vanime počele su se organizirati Ljetne radionice animiranog filma, a kasnije su prerasle u Ljetne filmske radionice.

Jedan najvažnijih programa Vanime je VAFI – Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih, koji se u Varaždinu održava od 2010. godine.

Vanima je postavljena za nositelja audiovizualne djelatnosti u Varaždinu 2012. godine, pa joj je na korištenje dodijeljeno Kino ‘Galerija’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije