OTKAZI I ZAPOŠLJAVANJA

Odgovor Čehoku iz Gradskih bazena: ‘Poštivani su svi zakoni i pravilnici’

Ravnateljica Gradskih bazena Jelena Pavleković odgovorila je na prozivke Ivana Čehoka.

Četiri gradske ustanove, kao i samu gradsku vlast, prozvao je prošloga petka, 3. svibnja, gradski vijećnik Ivan Čehok, i to za cijeli niz stvari. Svoje odgovore na iznesene sumnje u nepravilnosti u poslovanju već su javnosti ponudili Željka Vincek Strugar iz Gradske tržnice i Roman Veršić iz Gradskih stanova, a sada je svoje viđenje spornih momenata iznijela i Jelena Pavleković, ravnateljica Gradskih bazena.

Što je to točno Čehok našao spornim u poslovanju bazena? Evo što je rekao na konferenciji:

“Otkako je došla nova ravnateljica, šest ili sedam zaposlenika dalo je otkaze. Nekim zaposlenicima u jednom odjelu povećani su koeficijenti, drugima nisu. I tu je jedno zapošljavanje za anale. Raspisala je natječaj za voditelja održavanja i javili su se diplomirani inženjeri strojarstva pa je taj natječaj poništila. U drugom natječaju izbacila je taj uvjet i primila osobu s višom stručnom spremom. Odmah je toj osobi najveći koeficijent, koji imaju osobe s visokom stručnom spremom. I sad se još zapošljava osoba za radno mjesto majstor saune.”

Sve po zakonu

Jelena Pavleković kaže u svom odgovoru da su prilikom zapošljavanja poštivani svi zakoni, pravilnici i propisane procedure.

“Radno mjesto Voditelj održavanja bio je dio Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu od osnivanja ustanove 2004. godine sve do 2018. godine, kada je iz nekih razloga to radno mjesto ukinuto. Tako da nakon toga nije bilo voditelja održavanja više od pet godina. To znači da odjel održavanja nije vodio netko tko ima visoku ili višu stručnu spremu strojarskog ili elektrotehničkog smjera, a što svakako nije doprinosilo sigurnosti i kvaliteti rada naših bazena”, iznosi Pavleković.

Dva puta proveden natječaj

Stoga je, dodaje, ponovno uvedeno to radno mjesto, i za to je predviđena visoka stručna sprema.

“Na prvi natječaj zaprimljene su četiri prijave, od čega samo jedna s traženom stručnom spremom (magistar inženjer strojarstva), a preostali su bili: stručni prvostupnik inženjer strojarstva, inženjer geotehnike i inženjer drvne tehnologije. Budući da prvi natječaj nije davao mogućnost izbora kandidata, natječaj je poništen. U dogovoru s osnivačem formalni uvjeti za zapošljavanje na navedeno radno mjesto su prošireni i na stručne prvostupnike te je natječaj učinjen vidljivijim, što se pokazalo uspješnim jer je dobiveno šest kvalitetnih prijava i sa svim kandidatima su održani intervjui”, objasnila je ravnateljica.

Izbor kandidata temeljio se na višestrukim faktorima, dodaje. To su bili radno iskustvo, afiniteti i motivacija kandidata te dugoročnost zaposlenja.

Broj otkaza na istoj razini

Odgovorila je ravnateljica i na prigovor oko koeficijenta za obračun plaće:

“Koeficijent za obračun plaće voditelja održavanja, kao i svih ostalih zaposlenika, razmjeran je odgovornosti i opsegu poslova navedenog radnog mjesta, uzimajući u obzir stanje na tržištu rada.”

Čehok je imao zamjerki na broj otkaza u mandatu aktualne ravnateljice. Kaže da to ne odskače od prijašnje situacije:

“Prosječan broj otkaza godišnje od 2018. godine do danas je oko 2 do 3 otkaza godišnje, a otkada sam ja ovdje 2022. je bio jedan otkaz, 2023. dva otkaza i ove godine dva otkaza”.

Sporan i majstor saune

Za zapošljavanje majstora saune kaže da je potrebno i da to radno mjesto obuhvaća više zadataka.

“Svaki poslodavac ima pravo vidjeti i procijeniti potrebe za kadrom koji će najviše doprinijeti radu, tako se u našoj ustanovi iskazala potreba za osobom koja će pokrivati djelomično rad masaža te djelomično i rad u našim saunama te je stoga i zaposlena osoba na to radno mjesto u čijem opisu posla je, osim poslova radnog mjesta Masera, predviđeno i provođenje sauna programa, vođenje brige o redu u sauni za vrijeme boravka korisnika, vođenje brige i prijavljivanje nadležnom tehničkom osoblju uočenih nedostataka kod rasvjete, vode i ostalog inventara. I kod tog zapošljavanja su provedene propisane procedure te objava na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ugovor o radu sklopljen je s kandidatom s izuzetnim referencama i radnim iskustvom”, zaključuje Jelena Pavleković u svome odgovoru.

Najnovije