Štromar i Kišić: ‘Čini se da aktualnoj Vladi Sjever Hrvatske nije bitan’

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić održali su danas konferenciju za medije na kojoj su istaknuli kako su zbog opstanka Vlade RH oduzete milijarde za projekte u Varaždinskoj županiji i sjeveru Hrvatske.

Župan Štromar tom je prilikom istaknuo kako smo svjedoci političke nestabilnosti i političke krize u režiji istih političkih aktera koji su u godinu dana dva puta našoj zemlji, našim građanima i gospodarstvu priredili neželjene teme.

– Sada se ponovo prebrojavaju potpisi i ruke podrške, a počinju ponovo trgovina i kupovina. Rekli bismo pravi politički plac. Za razliku od našega placa na kojem ima časti i reda, u ovoj se političkoj trgovini kojoj smo svjedočili proteklih dana ne vidi kraja. Sva se vjerodostojnost pogubila u malo više od pola godine. Nije izdržala prvu provjeru – nasukala se na sličnoj hridi kao i prošle godine. I dok se lani pisalo pisma kako država ne smije biti zarobljenik jednog čovjeka, vjerodostojno se zaboravilo na to pismo. I sad je sudbina jednog čovjeka postala važnija od države, od stabilnosti – istaknuo je župan Štromar te dodao kako je iz objave saborskog zastupnika iz dijaspore, gospodina Glasnovića, dokumenta koji nosi potpise premijera, ministra branitelja i državne tajnice kao jamaca dogovora, vidljivo kako njegova ruka košta skoro 1,5 milijardi kuna da bi se među ostalim osiguralo novce za pripadnike HVO-a.

– Iz ove objave i trgovine nas je na Sjeveru pogodila spoznaja o toj neobičnoj navadi. Iz odnosa prema našim projektima koje smo nominirali u posljednjih godinu i pol, za vrijeme ove dvije promašene Vlade, dade se zaključiti kako Sjever nije bitan. Kad je potpisivao taj papir trgovine premijeru nije palo na pamet da je i Sjever bitan. Nije se sjetio da su upravo branitelji iz Varaždinske županije među prvima krenuli u obranu Hrvatske, branili su Vukovar i bili na svim bojištima. Ali kad Sjeveru treba potpora Vlade i države u našim projektima, onda se na te pozive Vlada ogluši – rekao je Štromar nabrojivši projekte koji bi već bili ostvareni da je Sjever dobio milijardu i pol kuna koliko je premijer Plenković sporazumom dao za jednu ruku u Saboru.

– To su dječja igrališta koja su mogla biti izgrađena, dječji vrtići, škole, bolnica… Da smo dobili milijardu i pol kuna sigurno bi cjelokupni promet kamionima izmjestili izvan naseljenih mjesta u Varaždinskoj županiji. Sanirali bi sva klizišta. Imali bi izgrađene preostale tri škole te bi u cijeloj županiji bila jednosmjenska nastava, ne bi više morali moliti svake godine Vladu da sufinancira prijevoz srednjoškolcima, to bi učinili sami, a besplatan prijevoz imali bi i svi naši umirovljenici. Studenti bi imali svoj kampus, naša bolnica bila bi dograđena, a sigurno ne bi više bilo ni bala u Varaždinu – naglasio je Štromar te podsjetio kako je žalosno da premijer i ministri spašavaju svoje pozicije, i to sporazumima vrijednima milijarde koji čak nisu ni ovjereni, dok primjerice, sporazum prema kojim se Ministarstvo obrazovanja obvezalo da će sufinancirati izgradnju škola u Varaždinskoj županiji ova Vlada ne poštuje.

Također, župan Štromar istaknuo je kako je od svega toga najžalosnije da u tom Vladinom zanemarivanju Varaždinske županije i Sjevera sudjeluju i saborski zastupnici koji ovdje žive. Neki su se ovih dana pretrgli u pokušaju preslagivanja Vlade i već su sebe vidjeli na mjestu ministra, samo su malo krivo brojali ruke, a nisu vidjeli milijarde koje su im ispred nosa uzeli neki drugi igrači.

– Mi smo se na Sjeveru naučili raditi i brinuti za sebe. I nećemo stati u tome da budemo i dalje kotač razvoja Hrvatske. Bilo bi nam lakše kad bismo imali podršku i razumijevanje na Markovom trgu, ali se nećemo dati obeshrabriti. Sjever se ne može zaustaviti – zaključio je Štromar.

Zamjenik župana Alen Kišić istaknuo je kako Varaždinska županija i Sjever ne traže nikakve usluge od Vlade.

– Ono što tražimo jest korektan odnos prema Županiji, prema našim građanima. Ne smije biti jednakijih u zemlji, jer mi nismo ništa manje vrijedni od drugih regija i županija u zemlji. Imamo razvijeno gospodarstvo, najbolje opremljene škole u Hrvatskoj i sami smo pokrenuli reformu školstva, učenici imaju besplatne udžbenike, a umirovljenici jeftiniji prijevoz. Nama su svi građani jednako bitni i zato ćemo raditi još više kako bi građani ovaj nekorektan odnos Vlade osjetili što manje. Naši srednjoškolci nisu zaslužili da ponovo moraju strepiti hoće li Vlada opet pokušati ukinuti sufinanciranje prijevoza. Isto tako, svi naši građani zaslužuju adekvatnu zdravstvenu skrb jer zdravstvo nije luksuz nego pravo svih građana. Ovo što gledamo sada u Vladi nije se dogodilo od proglašenja hrvatske samostalnosti i to nije Hrvatska kakvu želimo, i to nije Hrvatska kakvu mi ovdje živimo – rekao je zamjenik župana Kišić te zaključio kako ova Vlada za dijasporu ima, a za Varaždince nema.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije