Varaždin nacionalno smetlište? ‘Nije točno, građani ne trebaju biti zabrinuti’

Čini se kako je sasvim blizu još ljetos najavljena realizacija poslovne transakcije kojom tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište iz Koprivničkog Ivanca kupuje MBO-pogon u Varaždinu, čiji je vlasnik C.I.O.S. MBO.

Ova je informacija proteklih dana ponovno izazvala popriličnu pažnju javnosti, poglavito nakon što su gradski vijećnici Željko Bunić i Zlatan Avar odaslali upozorenje kako se od Varaždina pokušava napraviti – nacionalno smetlište!

> Bunić i Avar o velikoj prijetnji: ‘Varaždin će postati nacionalno smetište!’

Za taj su plan optužili direktora Piškornice Mladena Jozinovića, župana Predraga Štromara i gradonačelnika Gorana Habuša.

Gradonačelnik se već bio priopćenjem osvrnuo na Bunićev i Avarov istup, no zanimalo nas je i što o tome imaju za reći Štromar i Jozinović.

> Habuš: ‘Grad ne može utjecati na to kome će C.I.O.S. prodati svoj MBO-pogon’

Tvrtka koja kupuje, odnosno želi kupiti varaždinski MBO-pogon zapravo je tvrtka kći glavne tvrtke Piškornica, koja stoji iza projekta Regionalnog centra gospodarenja otpadom Sjeverozapadne Hrvatske, podsjeća Štromar.

Piškornica ima potpisane ugovore s 110 jedinica lokalne samouprave s područja četiriju županija ove regije da, kada centar zaživi, počne preuzimati njihov otpad. No, kao što je poznato, centar još nije zaživio.

– Direktor Jozinović nas je sve informirao o zastojima koji postoje u realizaciji toga projekta. S 1. siječnja 2018. godine istječe rok u kojem bi cijeli proces gospodarenja otpadom morao početi funkcionirati sukladno obvezama iz pristupnih ugovora s Europskom unijom. U suprotnom slijede penali. To je glavni razlog za kupnju ovog MBO-pogona – kaže Štromar, dodajući da to građane neće koštati ni kune.

Penali do 66.000 eura!

A o kakvim penalima je riječ rekao nam je Mladen Jozinović, direktor Piškornice.

– Penali mogu biti od 10.000 do 66.000 eura. Dnevno! To se može zaključiti na temelju presuda Europskog suda u sličnim određivanjima penala. U četiri do pet godina u tome slučaju akumuliramo 30, 40, 50 milijuna eura penala. Sada nastojimo da se to ne dogodi – kaže Jozinović.

Dodaje Jozinović da te brojke ne trebaju visjeti varaždinskim gradskim vijećnicima nad glavama kada će u četvrtak, 29. prosinca, odlučivati o onome što je preduvjet navedene kupnje. Riječ je o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa nad česticom na kojoj je izgrađena MBO-tvornica, odnosno o mirnom rješavanju spora između Grada Varaždina i tvrtke C.I.O.S. MBO.

> MBO: Gradski vijećnici odlučivat će o sporazumu kojem ne znaju ni vrijednost!

Osim što će ovom odlukom varaždinski gradski vijećnici indirektno odlučivati o penalima koje će Hrvatska plaćati Europi, također će indirektno odlučivati o cijeni po kojoj će se tekući otpad jednoga dana, te 2018. godine, odvoziti u Piškornicu. Tako barem proizlazi iz riječi Mladena Jozinovića.

Pritom vrijedi napomenuti da već sada varaždinski novonastali otpad tvrtka Univerzal, vlasnik koncesije, odvozi u Piškornicu, gdje još ne postoji MBO-pogon, ali postoji odlagalište.

Sve isto, samo se mijenja vlasnik

Jozinović nastoji umiriti građane Varaždina koji ne gledaju blagonaklono na ovu najavljenu prodaju MBO-a Piškornici. Napominje da se ništa bitno neće promijeniti u odnosu na dosad, jer MBO već djeluje i nitko oko toga ne radi problem. Pogon samo mijenja vlasnika, kaže Jozinović.

– Piškornica kupuje varaždinski MBO zajedno sa svim dozvolama o kapacitetima, tako da oko toga neće biti nikakve promjene. I nikakvih povećanja kapaciteta neće biti, to su besmislice – rezolutan je Jozinović, osvrćući se na navode Bunića i Avara da bi kapacitet MBO-a s 95.000 tona godišnje trebao biti povećan na 200.000 tona.

Kapacitet tri puta veći od prvotnog

No iako je prvotno MBO radio s dozvoljenim kapacitetom od oko 35.000 tona godišnje (97 tona dnevno), sporno je upravo povećanje na 95.000 tona godišnje (260 tona dnevno), što je MBO-u odobreno tijekom prošle godine.

Pitali smo stoga Jozinovića hoće li ipak doći do povećanja priliva smeća, s obzirom da MBO navodno radi u okvirima starog kapaciteta.

– Kako možete znati kojim kapacitetom radi MBO? – dobili smo kratak odgovor, uz obrazloženje da ne može otkrivati sve poslovne detalje.

I Marsovci će dovoziti otpad!

Potvrdio je Jozinović da će u Varaždin dolaziti otpad iz četiri sjeverozapadne županije, a na tvrdnje Bunića i Avara da bi mogao dolaziti i iz drugih županija i Grada Zagreba, odgovorio je ironično:

– Da, i Marsovci će dovoziti otpad!

Ono što je bitno je da se u Varaždinu ništa neće deponirati. Otpad, na neki način, ‘prolazi’ kroz Varaždin. Tu se obrađuje, a sve što se ne iskoristi na tržištu deponirat će se u Piškornici, objašnjava Jozinović.

– Varaždinci ne trebaju biti zabrinuti. Riječ je o srednjeročnom rješenju, u trajanju od oko četiri godine. Nakon toga bit će dovršen MBO u Piškornici, a ovo ćemo ili prodati ili koristiti halu za neku funkciju – ponovio je Jozinović otprilike isto ono što je već rekao i varaždinski gradonačelnik.

Garancija – u zakonima i ugovorima s EU

Iako se u posljednje vrijeme u javnosti moglo čuti da se od regionalnih centara za gospodarenje otpadom odustaje, kao i to da Europska unije više neće financirati izgradnju MBO-a, Jozinović sve to demantira. Tvrdi da Piškornica ide dalje, a početkom godine trebao bi početi proces koji bi u roku od oko godinu dana trebao rezultirati odabirom izvođača. Nakon toga radovi trebaju biti gotovi u roku od dvije godine, dok je još jedna godina predviđena za probni rad. To su te četiri godine u kojima bi, kako kažu, kao prijelazno rješenje poslužio varaždinski MBO.

S obzirom na sve probleme koje prate Piškornicu od osnivanja 2009. do danas, jasna je skepsa i javnosti i određenih političkih krugova prema tome gdje je čvrsta garancija da MBO u Varaždinu neće biti – trajno rješenje.

– Garancija je u onome što piše u hrvatskim zakonima i u onome što je Hrvatska potpisala prilikom ulaska u Europsku uniju – odgovara Jozinović.

Političko pitanje pred lokalne izbore

Rekao je naposljetku i da neće javno reagirati na sve izrečeno u vezi ove teme, jer je svjestan da dolazi vrijeme lokalnih izbora i da će se pitanje kupnje MBO-a nastojati ispolitizirati.

– Meni to nije bitno. Mi se bavimo gospodarenjem otpada, radimo sukladno zakonu, i to je jedino što je važno – kaže Mladen Jozinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije