Habijan: Strategija razvoja Grada Varaždina nalikuje radu učenika osnovne škole

Gramatičke pogreške, netočni i zastarjeli podaci, nekoherentnost, izostanak ideje kud grad Varaždin ide… Ukratko, to su dojmovi koje je Damir Habijan, predsjednik Povjerenstva Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, iznio novinarima na temu dokumenta Strategija razvoja Grada Varaždina do 2020.

– Ovaj dokument sklepan je radi zadovoljavanja forme, opet se nije konzultirala struka, kako po pitanju kulture, tako i gospodarstva – istaknuo je Habijan na konferenciji za novinare. To je jedan popis želja koji nije konkretno razrađen, spominju se problemi, no ne daje se nikakvo rješenje.

Pobrojao je velik broj pogrešnih i starih informacija te kontradikcija koje su navedene u Strategiji.

– U dokumentu se navodi kako će se autobusni kolodvor izmjestiti, a istodobno imamo imamo dogovor između gradonačelnika Gorana Habuša i postojećeg investitora kako će se upravo na postojećoj lokaciji graditi podzemni kolodvor – istaknuo je Habijan tu kontradiktornost.

Osim autobusnog kolodvora, istaknuo je kako je pogrešno navedeno i da su Grabanice POS naselje, a za Sveučilište Sjever navedeno je kako je osnivač Grad Varaždin, a osnivačka prava prebačena su na Republiku Hrvatsku.

– O širenju grada do Drave napisana je jedna rečenica i nakon toga ništa. Ista stvar je s Varaždinskim aerodromom koji je od strateškog pitanja, a u Strategiji se ni ne spominje. Sličan tretman dobio je i Advent u Varaždinu, manifestacija koja je sve prepoznatljivija, no za nju mjesta u Strategiji nema.

Problemi u kulturi

Poseban problem predstavlja i kultura.

– Što se tiče kulture o tome nema ni riječi. HNK se ne spominje ni jednom, a što onda reći za alternativne i neovisne umjetnike. Još se spominje i kino Dom, no ne navodi se što s njim. Zašto ne dati taj prostor umjetnicima kojima je neophodan takav prostor, neovisnim umjetnicima kojima je takav prostor neophodan za rad – postavio je pitanje Habijan.

Takav odnos prema kulturi jest jedan od razloga zašto smo ispali iz utrke za Europsku prijestolnicu kulture, istaknuo je.

– Volimo reći da smo grad kulture, no kulture nema u ovom dokumentu. Sinagoga se već 10 godina prijavljuje i odjavljuje na krive natječaje, spominje se Varaždinska kuća, spominje se taj famozni Svijet kukaca… To su sve projekti o kojima već deset godina pričamo, a nismo se makli s mrtve točke.

Konstruktivna kritika

Razloga za nezadovoljstvo Strategijom ima i više nego je potrebno, dodao je Habijan, no želja mu je da se uvaže prijedlozi i isprave greške i Strategiju pretvori u dokument s kojim se može pred oči javnosti.

– Ako pogledate srž ovog dokumenta, ispada da je ovaj dokument jedna kompilacija radova učenika osnove škole koji pokušavaju ispraviti negativnu ocjenu. Ovo je konstruktivna kritika s ciljem da se dokument prepravi tako da liči na nešto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije