RIVALSTVO Varaždin i Varteks u srijedu u polufinalu kupa na stadionu Varteksa

Kao i lani, ‘ljuti’ sportski rivali NK Varaždin i NK Varteks namjerit će se jedan na drugoga u polufinalu Županijskog kupa. Utakmica se igra u srijedu u 16.30., a repriza je to lanjskog polufinala, gdje je očekivano Varaždin prošao do finala, i kasnije osvojio kup.

Za one malo ‘neupućenije’ u varaždinska nogometna zbivanja, podsjećamo da je NK Varaždin 2012. godine prestao s natjecanjem u 1. HNL. Osnovan je novi pravni subjekt ŠN Varaždin, koji je kasnije preimenovan u NK Varaždin, i pod tim imenom se natječe.

Navijači su u svibnju 2011. godine osnovali NK Varteks, i krenuli od najnižeg ranga natjecanja, po ‘socios modelu’, uz princip jedan čovjek-jedan glas.

Susreli se i prošle godine, bolji je bio Varaždin

Od njihovih početaka do danas susretali su se nekoliko puta. Pobjeđivale su obje strane, a vjerojatno je najupečatljivija bila prva utakmica kada se u najnižem rangu hrvatskog nogometa na gradskom stadionu pojavilo više ljudi nego na ponekim Dinamovim utakmicama u Ligi prvaka. Slavio je Varteks golovima Poljana i Kostelca, a poraz Varaždina projektilom je ublažio današnji kapetan NK Varteksa Borna Radić.

Najsvježije je sjećanje na prošlogodišnji susret u polufinalu županijskog kupa, a u dvije je utakmice bio bolji Varaždin. ‘Bumbari’ su u Jalkovcu uspjeli osigurati aktivnih 1:1, ali pokazalo se kako je Varaždin kvalitetnija ekipa te su u drugom susretu odnijeli pobjedu rezultatom 4:0. Godinu dana kasnije, isti se akteri ponovno susreću u polufinalu županijskog kupa.

Pred jednima i drugima veliki su izazovi u ligaškom dijelu natjecanja, ali okršaj s gradskim rivalom uvijek izaziva posebni žar. Strateg Varaždina Kovačević istaknuo je kako će istrčati u izmiješanom sastavu, ali je svjestan kvalitete svoje ekipe i volio bi riješiti pitanje pobjednika već u prvom dijelu. Takvo mišljenje dijeli i ‘sin vjetra’, izdanak Varteksove škole nogometa, a danas već iskusni igrač u redovima Varaždina, Mario Sačer.

– Naša pobjeda uopće ne bi smjela doći pod znak upitnika. Mi moramo krenuti po pobjedu i osigurati finale. Trenutno mislim da smo kvalitetnija ekipa od njih i zaslužujemo finale. U našem sastavu ima 28 igrača od kojih svaki od njih jedva čeka priliku za dokazivanje te bi i oni koji manje igraju kod nas mogli tvoriti ekipu koja bi se borila za vrh u 2. HNL. Samim time naša pobjeda ne bi smjela biti upitna – bila je jasna osmica Varaždina.

Ovakve utakmice od posebnog su značaja za Varteks i Stonese

U drugom pak taboru uvijek vlada posebna atmosfera prije utakmica s ljutim rivalom. Pod dirigentskom palicom novog trenera Orehovca, ‘Bumbari’ iz utakmice u utakmicu izgledaju sve bolje, a motiva im za susret s Varaždinom sigurno ne nedostaje. Tihomir Šoštarić u dva je kola svojim pogotcima osigurao Varteksu 4 boda, a nada se kako će, ako već ne napraviti iznenađenje, Varteks bar skupo prodati kožu.

– Prioritet nam je ostati u 3. HNL, ali svakako da ćemo protiv Varaždina u Kupu dati sve od sebe. Ove utakmice uvijek su od posebnog značaja za naše navijače te je jasno kako neki od nas na takvim utakmicama igraju i iznad svojih mogućnosti. Nadam se kako ćemo u prvoj utakmici ostaviti aktivan rezultat kako bi u drugoj utakmici mogli i ‘stisnuti’ ako bude potrebno – rekao je junak Varteksovog proljeća, Tihomir Šoštarić.

Utakmica polufinala kupa na rasporedu je u srijedu, 18. travnja, s početkom u 16 sati i 30 minuta na stadionu Varteksa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije