VARAŽDINSKI ‘EL CLASICO’ Terzić priželjkuje iznenađenje, Kastel traži borbenost

Utakmica sezone u varaždinskom kraju nekad su bili derbiji između Varteksa i Dinama ili Hajduka, gdje su i ‘modrima’ i ‘bilima’ svaki puta ‘drhtale gaće’. U šezdesetima i sedamdesetima derbi su bile utakmice Varteksa i Slobode. Dok je od ‘poniranja’ NK Varaždina u najniži rang i osnivanja NK Varteksa, posljednjih godina derbi sezone ogled NK Varteksa i NK Varaždina.

Varteks u prvom derbiju slavio pred 4000 gledatelja

Nekad se borilo za finale državnog kupa, za Rabuzinovo sunce, a sada se ove dvije momčadi bore za ulazak u finale Županijskog kupa, koje donosi i ulazak u prvo kolo državnog kupa. Realnost je to varaždinskog nogomet posljednjih godina, ali da utakmice klubova nižeg ranga natjecanja mogu privući veliki broj navijača i biti itekako zanimljivi, potvrđuju upravo srazovi ovih dvaju klubova.

Još na jesen 2012. godine se na stadionu Varteksa (Zagrebačka ulica) okupilo gotovo četiri tisuće gledatelja, gladnih dobrog nogometa. Varteks je tada slavio u ambijentu nalik onom iz devedesetih, kada je predsjednik kluba bio Anđelko Herjavec, a trener Branko Ivanković. Igrali su potom još tri puta, dvaput je slavio Varteks, a jednom Varaždin. Ovo će im biti peti susret u posljednjih pet godina.

Varaždin je trenutno na drugom mjestu 3. HNL Istok, sa željom da uđe u 2. HNL, dok je Varteks drugi u Međužupanijskoj ligi, sa željom da uđe u 3. HNL. Kako sada stvari stoje druge pozicije bi mogle biti dovoljne za prolaz u viši rang natjecanja, no obje ekipe tijekom sezone karakterizirala je promjenjiva forma, tako da su klubovi iz Međimurja, NK Međimurje i NK Polet iz Svetog Martina na Muri trenutno lideri tablica.

I jedni i drugi oslabljeni u susret

Zanimljivo, oba varaždinska kluba nedavno su promijenila trenere, Miljenka Mumleka je na klupi Varaždina zamijenio Zoran Kastel, a Denisa Vidačeka iskusni Izet Terzić na klupi Varteksa.

– Sad smo se donekle kompletirali, u Nedeljancu smo igrali svi osim Vukmana i Cvetka. Ekipa je dobra, pogodili smo se i sada nastojimo tahničko taktički ispeglati neke detalje – kazao je Terzić koji je s tri pobjede doveo Varteks na drugo mjesto, što po svoj prigodi vodi u 3. HNL.

S druge strane je trener Varaždina Zoran Kastel, dvije sezone igrač ‘novog’ Varteksa, kasnije i trener, sada je na klupi Varaždina. Kastel je startao pobjedom prošlog tjedna, a ove subote gostovali su varaždinski nogometaši u Ždralovima, imali brojne prigode na teškom gostovanju, no na kraju odigrali neriješeno.

– Šteta, bila je lijepa prigoda, pošto je i Međimurje remiziralo, trebali smo smanjiti prednost – kazao je prvi strateg NK Varaždina.

U susret protiv Varteksa ulazi bitno oslabljen, u utakmici neće moći računati na Kresingera, Golika, Jagačića, Čelića, pa će prigodu dobiti neki igrači koji su manje igrali.

– Sigurno će biti jako teška utakmica, pogotovo što su se oni kompletirali. Šansu u ovom susretu dobit će neki igrači koji su manje igrali tijekom sezone. Na njima je da se dokažu, i da se izbore za prvih 11 – ističe Kastel.

Varaždin ‘papirnati’ favorit, Varteks se nada iznenađenju

S druge strane Terzić i dalje ne može računati na Vukmana i Cvetka, no nada se će Vukman biti na klupi, što je dobra vijest, jer se radi o jednom od stožernih igrača Varteksa. Smatra da je Varaždin favorit, no uzda se i u faktor iznenađenja.

– U kupu uvijek postoji taj faktor, puno je varijabli u igri. Teren niti nama niti njima neće biti neka velika prednost, Varaždin je ipak izraziti favoriti, ali i većina naših igrača je igrala u višim rangovima natjecanja. Treba napraviti čim manje grešaka, maknuti protivnika od svojeg gola, biti oprezan. Pobijedit će onaj tko će manje griješiti – kazao je Terzić, koji se nada da na utakmici tenzije neće biti faktor.

– Priželjkujem prije svega fer i sportsku igru, bez obzira na rivalitet. Ipak se radi o dva varaždinska kluba, ja navijam da i jedni i drugi prođu u viši rang natjecanja. Naravno, moj klub je Varteks i nadam se da ćemo uspjeti iznenaditi sutra – ističe Terzić.

I Zoran Kastel sigurno zna kako primiriti svoje igrače uoči ovog ‘vrućeg’ gostovanja u Jalkovcu. Odigrao je Zoran mnogo ovakvih utakmica, neke upravo i na ‘grbavici’ Jalkovca.

– Iako će biti ‘pakleno’ kraj travnjaka, utakmica je to kao i svaka druga. U njoj neće možda kvaliteta moći doći do izražaja radi terena i agresivnosti, ali kako nama tako i njima. S htijenjem, željom, borbenošću vjerujem da možemo ostvariti dobar rezultat uoči uzvrata – zaključio je Kastel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije