INTERVJU Kovačević: Nećemo se pokoriti nikome, idemo pokazati koliko vrijedi

Pred nogometašima Varaždina najveći je izazov sezone. Dvije kvalifikacijske utakmice protiv pulskog prvoligaša, Istre 1961, odredit će nastavak puta varaždinskih nogometaša. Veliku zaslugu za trenutnu poziciju, osim igračima, valja pripisati i Mariju Kovačeviću, 43-godišnjem treneru koji je na kormilu Varaždina upisao 17 ligaških pobjeda.

– Početak sezone bio je težak, došlo je mnogo novih igrača i trener Kastel nije imao lak posao. Bez obzira na loš start, govorio sam upravi da još razmisle žele li smijeniti Kastela, ali ja se nisam bojao preuzeti odgovornost – započeo je strateg varaždinskih nogometaša.

Nakon početnih pet kola Varaždin je imao pet osvojenih bodova, a tada na scenu stupa spomenuti trener. Preuzeo je odgovornost i uskočio u vruću stolicu, znajući kako su očekivanja uprave, a i publike, na visokoj razini.

– Na početku su me čekale dvije teške utakmice – Dinamo II i Gorica koji su nam već nakon 5 kola bježali za 9 bodova. Današnji nositelji igre tada su bili ozlijeđeni, ali mi smo se uspjeli podići i vezati nekoliko pobjeda, jedini je žal ostao za kup utakmicu s Cibalijom – osvrnuo se na svoje početke popularni ‘Kova’.

Nakon pobjeda protiv najboljih, uslijedilo je razdoblje izjednačenih rezultata, a nakon poraza od Cibalije uslijedila su još tri vezana poraza. Nije to bilo lagano razdoblje u redovima Varaždina, ali pokazali su kako mogu biti na visokoj razini kad je najpotrebnije. U posljednjim trenutcima susreta prelomili su Lučko, zatim ponovno slavili protiv Dinama II i Gorice, da bi neshvatljivo izgubili od Šibenika u posljednjem kolu.

Druga polusezona donijela je preporođeni Varaždin

Nakon 5. mjesta na polusezoni, trener Mario Kovačević bio je svjestan kako ga čeka turbulentan i zahtjevan nastavak u vidu proljetnog dijela prvenstva. Njegovi su igrači tada postali svjesni kako u svakom trenutku mogu završiti u prvih 11, ali i na tribini – sami su krojili svoju sudbinu.

– Nije lako igračima koji stalno treniraju, a nisu u kadru. Svi igrači rade kvalitetno, obećao sam im pošten i dobar rad u koji ne sumnjam. Danas imam 25-26 igrača na treningu i svi su spremni zaigrati. Iskoristili su prilike koje su dobili i u svlačionici nema nikakvih tenzija. Naši igrači s klupe nerijetko su preokretali utakmicu – prisjetite se samo Sačera i Kolarića u prvoj polusezoni, sada Težaka protiv Lučkog itd. – osvrnuo se trener na stanje u svlačionici.

Spremno je prihvatio ‘jaram očekivanja’ na svoja leđa i poveo ekipu na turneju u Kinu, a nakon toga u veoma uspješan drugi dio sezone.

– Turneja u Kini pomogla nam je da se što više ekipiramo i što bolje pripremimo za nastavak sezone. Nismo kukali ni po snijegu ni ledu, u 14 utakmica u nastavku sezone upisali smo 11 pobjeda. Nažalost, kiksali smo protiv Gorice. No, igrali smo dobar nogomet, ali 5 bodova protiv Hajduka koštalo nas je prvog mjesta – zaključio je Kovačević.

Druga momčad Hajduka uspjela je u dvije utakmice proljetnog dijela sezone s Varteksovog stadiona otići ‘teža’ za velikih 5 bodova (2:2, 0:1), dok je poraz kod Gorice (4:2) bio definitivna točka na i zaključku kako se Varaždin neće direktno plasirati u elitni rang hrvatskog nogometa. Ipak, izabranici Marija Kovačevića do kraja sezone uspjeli su konsolidirati svoje redove i zasluženo završiti sezonu na drugom mjestu koje vodi u dodatne kvalifikacije za mjesto u 1. HNL.

Dva susreta s Istrom – biti ili ne biti

Na pretposljednjem mjestu 1. HNL, onom koje također vodi u dodatne kvalifikacije, završila je pulska Istra 1961, a ždrijeb je odlučio kako će se prva utakmica kvalifikacija igrati u Puli, na Aldo Drosini.

– Zahvaljujem se i publici, siguran sam da će i u ovim utakmicama moji igrači biti popraćeni s tribina. Zato mi je i drago da drugu utakmicu igramo kod kuće kako bi sa svojim navijačima mogli proslaviti prolazak u 1. HNL. Cijelu godinu nismo se predavali, a nekoliko smo puta bili na rubu odustajanja. Zahvalni smo za ovu ‘dodatnu’ šansu i nadam se kako će dečki dati sve od sebe kako bi pokušali ove godine vratiti prvoligaški nogomet u Varaždin – rekao je Kovačević i nastavio:

– Istra je kroz posudbe dovela mnogo dobrih igrača, Matei, Bady, Matas, Vojnović itd. Uz Čuljaka, Rocea, Zgrablića, Ivešu, sve su to isprobani igrači koji mogu nositi ekipu i biti uzor mladim igračima. Imali su sreće da je Cibalija ove sezone podbacila, a zasigurno im je dobro došla i ova ‘financijska injekcija’, očekuju nas dvije zanimljive utakmice. Imam kvalitetne igrače koji će moći nametnuti svoju igru – imamo svoj stil igre, tehnički smo dosta jaki, preko brzih napadača možemo doći u protivničku polovicu i sigurno je da se u Pulu ne idemo samo braniti – jasan je ‘Kova’.

U tamošnjim se medijima sve češće spominje odsustvo najboljeg Istrinog igrača, Cosmina Mateija, koji je primoran vratiti se u turski Genclerbirligi i završiti svoju hrvatsku avanturu.

– Matei će im sigurno faliti kao kvalitetan igrač, no, da budem iskren, veseli me što neće igrati. Nisam se odlučio na dugu karantenu, u utorak putujemo u Pulu i nakon utakmice ćemo vidjeti na čemu smo i što se bolje pripremiti za uzvrat. Ako želimo nešto protiv Istre, moramo biti svih 90 minuta na razini prvog poluvremena protiv Dinama u Varaždinu. Dobro ćemo se pripremiti, moji igrači vjeruju u sebe, ja sam tu da smirim situaciju. Ključne utakmice su uvijek posebne, dobro su se pripremili za nas kao i mi za njih, ali vjerujem da možemo. Ne volim gubiti i da mi netko kaže da sad potpišem poraz 1:0, 2:1, ne bi pristao. Taman da izgubimo 5:0, ne bi prije potpisao minimalan poraz, idemo po pozitivan rezultat i nećemo se pokoriti nikome, idemo pokazati koliko vrijedimo – nastavlja oštro Kovačević.

‘Ne razmišljam o ničemu osim o ove dvije utakmice’

U varaždinskoj se svlačionici nalaze mnoga poznata prezimena poput Jerteca, Golubara, Glavice, Sačera, Drožđeka, ali i poneki igrači koji su od anonimaca postali stožerni igrači poput Senića i Čelića.

– Drago mi je da je Drožđek iskočio i zatvorio usta svim kritičarima. Znao sam da on može više i da mu treba velika podrška da pruži još više. To se na kraju i pokazalo istinitim. No, najveće iznenađenje proljetnog dijela sezone je Matej Senić koji se izborio za svoje mjesto i od izlaznih vrata došao je sve do stožernog stopera, sam je sebe postavio u ekipu i dao svim igračima primjer – pohvalio je trener mladog stopera.

No, cijela je svlačionica bila svojevrsni pokušaj ‘povratne lopte’ mladih igrača, ali i onih poniklih u školi nogometa na Varteksov stadion.

– Veseli me ‘varaždinski’ štih ekipe – radili smo na tome da dovedemo dečke koje smo mogli priuštiti, a stasali su u Varteksu. Kad se bivši klub raspadao svi su jedva čekali da uzmu produkte naše škole. Naravno, hvala i Rijeci na Nevistiću, Kabiruu i Bamideleu, ali na kraju smo složili odličnu ekipu, spoj mladosti i iskustva koja je odigrala odličnu sezonu – ponosno je istaknuo trener Varaždina.

Za kraj se i prisjetio svojih početaka, istaknuvši snažnu želju koja ga vodi na njegovom putu kao trenera momčadi Varaždina.

– Varaždin je uvijek imao nogometno srce i dušu. 94’ sam u klub došao s jednom torbom, srce mi je bilo veliko i nažalost nisam ostavio neki igrački trag. Zato mi je želja da kroz ovaj trenerski dio pošteno vratim klubu i gradu ono što mi je pruženo. Nakon 5 – 6 godina stabilizirala se situacija u nogometu i drago mi je da postoje ljudi koji znaju podsjetiti kakav je Varaždin klub imao i kakav će tek imati. Ponosan sam što sam dobio priliku da sam prvi trener Varaždina i ne razmišljam o ničemu osim o ove dvije utakmice – završio je ‘Kova’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije