Kao jedan od vodećih stručnjaka za zdravlje crijeva na svijetu, dr. Mahmoud A. Ghannoum – koji je smislio naziv ‘mikrobiomi’ – proučava bakterije skoro cijeli dan i svaki dan.
Kroz svoju tvrtku za probiotike i zdravlje crijeva, dr. Ghannoum je prikupio tisuće uzoraka od ljudi koji su htjeli točno saznati zašto imaju crijevne probleme i kako mogu optimizirati svoju prehranu, kako do njih ne bi više dolazilo.
Nedavno je primijeti da puno ‘zdravih’ žena ima problema s probavom. To su žene koje redovito vježbaju, kupuju hranu organskog porijekla i kuhaju hranjive obroke. Ipak, njegovi su podaci pokazali da mnoge od njih imaju nisku razinu prebiotika, koji uz probiotike održavaju zdravlje crijeva.
‘Proučavajući podatke, primijetio sam da je svima njima zajedničko izbacivanje glutena iz prehrane, što je dovelo do premalog unosa prebiotika’, rekao je dr. Ghannoum, a prenosi Well and good.
Kako točno izbacivanje glutena utječe na crijeva?
Osim ako nemate celijakliju, alergiju ili osjetljivost na gluten, ne preporučuje se izbacivanje glutena iz prehrane. Pšenica je bogata inulinom, prebiotskim vlaknima koje podržavaju dobre bakterije i gljivice u crijevima. Istraživanja su također pokazala da ljudi koji imaju nisku količinu inulina, imaju povećanje loših bakterija u crijevima, kao što je E. coli.
Ako ipak odlučite izbaciti gluten iz prehrane, opovećajte unos voća i povrća i počnite uzimati probiotike ili prebiotike. Postoji mnogo načina da se kroz prehranu unose prebiotici, uključujući češnjak, luk, maslačak i borovnice.
Ako niste navikli jesti puno vlakana, važno je da ih polako uvodite u prehranu kako ne biste opteretili probavni sustav, što može dovesti do nadutosti.
Odlučite li izbaciti gluten, prvo pratite osjećate li se bolje ili lošije. Ako se osjećate bolje, nastavite. Ako ne primijetite promjenu ili se osjećate lošije, ponovno ga uvedite u prehranu.