Preventivna akcija: ‘Na zebri u Vrazovoj vozači su neljubazni i naglo koče’

Oni koji su se jutros zatekli u Varaždinu, zasigurno su primjetili učenike i učenice koji su stajali na raskrižjima i pješačkim prijelazima u užem centru grada. Naime, riječ je o preventivnoj akciji ‘Dan ljubaznosti u prometu’, koju su provodili učenici smjera tehničari cestovnog prometa Strojarske i prometne škole Varaždin u suradnji policijskih službenika PU varaždinske, Turističke zajednice grada Varaždina i HAK-a, povodom obilježavanja Dana grada Varaždina.

Cilj akcije bio je uspostaviti tolerantni odnos između vozača i pješaka, odnosno poticanje vozača da poštuju prednost prolaza pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Učenici su se nalazili kod odabranih pješačkih prijelaza obučeni u reflektirajuće prsluke i bilježili su podatke o savjesnim i nesavjesnim postupcima vozača te dijelili letke s apelom za ljubazno ponašanje prema vozačima.

Na raskrižju Vrazove i Braće Radić prometnu je situaciju promatrao Nikola Conar, učenik 4.b razreda.

– Bilježio sam kako se ponašaju vozači, točnije, propuštaju li pješake na zebri, nakon čega zapisujemo njihove registracije jer ćemo na kraju akcije izabrati tri najsavjesnija vozača i prigodno ih nagraditi. Na terenu danas su većinom svi vozači postupali savjesno, ali nađe se i onih koji to ne čine, ali njih je manje. Pješaci se kad ih vozač ne propusti razljute, neki čekaju, ovisi – rekao je.

Drugačiju situaciju zatekle su njegove kolegice na pješačkom prijelazu u Vrazovoj ulici.

– Na ovom mjestu automobili prebrzo jure jer žure stići na zeleno svjetlo na obližnjem semaforu. Ima tu naglih kočenja i ne puštaju se baš često pješaci, tako da je dosta neljubaznih vozača. Pješaci su toga svjesni, tako da su jako zahvalni, ljubazni i zahvale vozaču koji ih propusti – kazala Julija Bosak iz 4.b razreda.

Akcija se provodila i na raskrižju Cesarčeve i Anine ulice, Zrinskih Frankopana – Kapucinski trg, Petra Krešimira IV – Preradovićeva, Stanka Vraza – Graberje, Stanka Vraza – Hallerova aleja, Trg bana Josipa Jelačića – Frane Kurelca i Kapucinski trg – Tome Blažeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije