štrajk u varteksu

Bosilj o Varteksu: ‘Radnici moraju izboriti svoja prava, oni su prvi u redu potraživanja’

Varaždinski gradonačelnik smatra da u Varteksu u ovom trenutku 'traje neka vrsta borbe za nekretnine'.

Varaždinski Varteks suočava se s još jednim izazovnim razdobljem. Radnici ove nekad vrlo uspješne kompanije od jučer su u štrajku i poručuju kako neće ponovno sjesti za mašine dok im ne isplate plaće koje nisu dobili. U Novom danu kod Tihomira Ladišića situaciju je komentirao SDP-ov gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Bosilj kaže kako je sudbina radnika Varteksa “vrlo neizvjesna”. Varaždin je zadjih sto godina živio i rastao s Varteksom i svima je teško podnijeti ovo što se sada događa, govori Bosilj i odmah dodaje kako ovakva situacija traje već desetljećima.

“Sve je ostalo isto, rasprodavala se imovina, gomilali su se dugovi. Varteks je, kad se ugasio TiVar postao običan konfekcionar. Ta agonija traje već neko vrijeme. Moj mandat traje tri godine, ovo je treća uprava s kojom sam se susreo”, govori. Podsjetio je i kako je Vlada proglasila Varteks strateškim projektom i na taj način višestruko povećala vrijednost nekretnina. On smatra da se u Varteksu u ovom trenutku “traje neka vrsta borbe za nekretnine” te da nekretnine koje su vlasništvu Varteksa trenutno vrijede otprilike koliko iznosi i dug kompanije.

On smatra da Varteks treba dokapitalizirati kako bi nastavio raditi. “Radnici moraju izboriti svoja prava, oni su prvi u redu potraživanja. Svi ostali, i banke i založni vjerovnici moraju znati, ako se ne dogovore… Nitko ne želi preuzeti i platiti taj dug u cijelosti.”

Bosilj kaže kako je problem i dug veći od 550 tisuća eura koji Varteks ima prema Gradu Varaždinu. “Ako ih Grad ovrši, onda je kraj priče”, kaže Bosilj dodajući da je razgovarao s jednim od vlasnika. “Mislim da je istinito ovo što je Čajić rekao, da je bio zaveden kad je ušao unutra. Ali ušao je s puno novaca i sigurno želi spasiti svoj poslovni udio. Ako Varteks ode u stečaj, propada cijeli strateški projekt Vlade jer je Varteks nositelj tog projekta i zemljište će vrijediti manje. Dok živi tvrtka, živjet će i taj projekt”, govori.

On smatra i kako je ministar gospodarstva Habijan u pravu kad kaže da se radi o privatnoj tvrtki. “Država je previše puta pomagala privatnim vlasnicima. Grad bi sutra mogao staviti Varteks u stečaj. Pokušavamo to riješiti. Mislimo da ćemo uspjeti napraviti tu kupoprodaju nekretnina i tako pomoći Varteksu”, rekao je Bosilj za N1.

Najnovije