Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Čehok u Gradu ne može biti ni pročelnik ni referent ni čistačica. Samo gradonačelnik

Čehok u Gradu ne može biti ni pročelnik ni referent ni čistačica. Samo gradonačelnik
Varaždinski.hr

Pravni stručnjak Ivan Obadić smatra da je moral iznad svakog zakona. Ivan Čehok, po struci etičar, ne bi davao mišljenje o toj temi.

Luzer i čokoladica

Epidemija koronavirusa u potpunosti je zasjenila glavne zvijezde naših tjednih pregleda - balirani otpad u Brezju i gradonačelnika u Gradskoj vijećnici.

U trenutku pisanja ovoga osvrta na području Varaždinske županije bilo je, prema službenim podacima, pet zaraženih osoba, a pod nadzorom u kućnim izolacijama njih još gotovo  četiri stotine. Do objave teksta sasvim je izvjesno da će te brojke biti i veće. Ovisno i o tome u kojoj mjeri će se građani pridržavati uputa nadležnih službi. 

Nije samo koronavirus bacio sjenu na redovite ekshibicije lokalnih političkih elita. To je pošlo za rukom i jednom političkom marginalcu, u pozitivnom smislu te riječi, odmetniku od društveno-političkog hranidbenog lanca i najglasnijeg borca protiv korupcije u ovome gradu.

Priča je zaista nadrealna. Marijan Dominko, nezavisni županijski vijećnik i istaknuti aktivist građanske inicijative Varaždinsko smeće, svoje potrebe za hranidbom odlučio je zadovoljiti na poprilično osebujan način. On je, naime, na izlazu iz trgovine zaustavljen nakon što je prethodno u želudac ubacio jednu čokoladicu, a u džep komad mesa, oboje ne plativši.

Sve su snimile kamere, to što se dogodilo javno je objavio jedan građanin, aktivist je sve priznao, a udruga Varaždin bez smeća od njegova čina se ogradila te mu zahvalila na dosadašnjem angažmanu i vratila mu člansku knjižicu.

U prilog tome koliko je ova priča ludo nestvarna govori i to da je bilo onih koji su sve to što se odigralo shvatili kao svojevrsnu sociološku igru, politički performans s porukom.

Jedna moguća poruka išla bi otprilike ovako: kad te zateknu s prstima u pekmezu, red je priznati to što si napravio, ispričati se i maknuti se iz politike, a ne zazivati odvjetnike i pozivati se na presumpciju nevinosti.

No, nažalost, ovaj događaj nije bio performans. Kako je to likujući ustvrdila famozna VAGA, profil na društvenim mrežama u čijim komentarima odjekuje gradonačelnikova retorika, Dominko je jednostavno luzer.

Teško je ne složiti se s time. Jer ni godine proučavanja korupcije i borbe protiv nje agilnog aktivista nisu uspjele naučiti da valja prazniti javne blagajne na veliko, a ne police trgovina na malo.

Zar itko može zamisliti da bi primjerice Ivan Čehok mogao po četvrti puta biti izabran za gradonačelnika da je po štacunima u usta trpao čokoladice, a u džepove pučke kobasice?

Vuk i koza

Vijesti o pripremama za donošenje (konačne) odluke o zbrinjavanju baliranog otpada u Brezju i peglanju svih ostalih spornih ugovora pale su u treći plan - većim dijelom zbog koronavirusa, manjim dijelom zbog aktivista sa čokoladicom, no isto tako i zbog šutnje gradske vlasti.

Bez obzira na to, čini se da ekipa iz Gradske vijećnice broji sitno do konačnog izglasavanja onoga što politička pozicija naziva integralnim rješenjem, a politička opozicija integralnom prevarom.

Prema riječima predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, ova važna sjednica samo što nije. Sređuju se još neki papiri i - to je to. Čeka nas tek dizanje u zrak dovoljnog broja ruku.

Integralno rješenje o kojem je riječ moglo bi se opisati invertiranom varijacijom one poznate pučke uzrečice, koja bi, primijenjena na ovaj slučaj, glasila ovako: 'Vuk više nego sit, a od koze ostale samo kosti'.

U tome rješenju radi se - nije zgoreg još jednog podsjetiti - o objedinjavanju cijelog niza pravnih sporova koji bi trebali rezultirati time da se bale iz Brezja napokon odvezu (što je dobro), da se pritom cijeli taj posao plati nekoliko puta više nego što je realno potrebno (to nije dobro), da se za to konzumira ugovor koji je predmet i kaznenog i parničnog postupka (ni to nije dobro), da se interesnim stranama također namire potraživanja po ugovorima o kupoprodaji zemljišta za POS-stanogradnju (to je dobro za njih), da se u sve to uključi i nagodba o zamjeni zemljišta za što su prvostupanjskom presudom gradonačelnik Ivan Čehok i gradski vijećnik Davor Patafta osuđeni na zatvorske kazne (to bi za njih bilo više nego dobro), a da uz sve to primjerice spor oko varaždinskog aerodroma ne bude objedinjen tim, pokazuje se tako, ne baš skroz integralnim rješenjem (tako da Gradskom vijeću ostane bar jedna lizalica kojoj je odavno istekao rok trajanja).

Zašto je vuk sit? Zato jer će sve to koštati oko 225 milijuna kuna.

Zašto je vuk više nego sit? Zato jer - osim što T&H Invest, CE-ZA-R i Ekos inkasiraju svote kojima će si moći priuštiti tankere i tankere čokoladica - naši najpopularniji lokalni osuđenici Čehok i Patafta pred Vrhovnim sudom bitno će ljepše izgledati nego što bi to bilo kada bi situacija ostala kakva je bila dosad.

A zašto su od koze ostale samo kosti? Zato jer će sve to platiti građani. Još jednom. I to dio odmah, a dio u godinama koje dolaze. Koliko? Oko 5.000 kuna po svakome članu domaćinstva. Pa množite.

Dodajmo tome da u cijeloj toj priči nitko ne spominje najavljenu recesiju. Ekonomisti su već ranije najavili njezin dolazak, a utjecajem koronavirusa sada se približava punim galopom. Ne čini se stoga da je tajming baš idealan za donošenje odluka teških 225 milijuna kuna.

Gradonačelnik i čistačica

Pravni stručnjak Ivan Obadić smatra da je moral iznad svakog zakona. Ivan Čehok, po struci etičar, nije sklon davati mišljenje o toj temi.

Rečeno se može izvesti iz Obadićeva govora na prosvjedu održanom prošloga vikenda i Čehokova komentara Obadićeva govora.

Pravni stručnjak, naime, mišljenja je da se na izborima ne bi trebale kandidirati osobe protiv kojih se vode kazneni postupci ili su nepravomoćno proglašeni krivima za korupcijska kaznena djela.

Stručnjak za etiku pak odgovara da se on kandidirao na zakonski prihvatljiv način i da su ga građani odabrali. U pravna tumačenja zakonskih okvira Čehok, kaže, ne bi ulazio.

Tako, eto, gradonačelnik nema svoje mišljenje o paradoksu da osoba protiv koje se vode kazneni postupci u Gradskoj vijećnici može biti dužnosnik, ali ne i službenik ili namještenik.

Ili, jednostavnije rečeno: u Gradskoj vijećnici Ivan Čehok ne bi mogao biti zaposlen ni kao pročelnik, ni kao referent, ni kao čistačica. Nema uvjete. Može, a što mu drugo preostaje, biti samo gradonačelnik.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video